<$BlogRSDUrl$>
Lantun- ja piparintuoksuinen joulu 

tiistaina, joulukuuta 23, 2003

Holiday Spirit on käärimässä helmoihinsa ihmeellisellä tavalla meidät kaukana kotoa olevat siirtolaisrievut huolimatta kodinturvaministeri Tom Ridgen terroriuhkauksista ja Manhattanin massiivisista turvatoimista (joita täällä yläkaupungilla ei juuri näy). Lämpöä on kymmenkunta astetta, aurinko paistaa, ja tietenkään lumesta ei ole tietoakaan, mutta kyllä tästä hyvä joulu tulee.

Kävimme pohjustamassa hyvää uutta vuotta 2004 eli pistäydyimme Columbian terveysasemalla ostamassa terveysvakuutuksen Pekalle ensi lukukaudeksi. Kotimatkalla ostimme tuuhean, ilmeisesti quebeciläisen joulukuusen ja lähidrugstoresta koristeita. Patrioottinen Peter Elk valitsi puuhumme vilkkuvat puna-sini-valkoiset Freedom-valot ja panda-aiheisia kiinalaisia lasipalloja. Tähti ja kuusenalusmatto tuotiin koti-Suomesta, some assembly required (aargh) -kuusenjalka latinoiden pitämästä lähirautakaupasta. Koska joulu on täällä käytännössä jo ohi ainakin krääsämyynnin suhteen, kaikki koristeet irtosivat suurin alennuksin. Naapurimme, kroatialais-tsekkiläis-amerikkalainen Bo tuli eilen keittämään kanssamme piparkakkutaikinaa, ja viimeistelimme leivonnaiset tänä aamuna; niinpä meillä on taas piparivyötiäisiä kuusenkoristeina ja koko kerros tuoksuu joulumausteilta. Brittiläisestä Ribena-juomasta voi keitellä hyvää alkoholitonta glögiä, ja Pekka toi Suomesta pullon hehkuviiniä.

Kävimme äsken lähisupermarketissa ostamassa jouluruoat. Kaktuksen hedelmiä, agaven lehtiä, jos minkälaisia väliamerikkalaisia tärkkelyspitoisia väliamerikkalaisia juuria oli esillä yllin kyllin, mutta pyörittelin käsissäni jos viidenlaisia turnipseja (purppuranpunainen? valkoinen?), sellereitä ja piparjuuria, ennen kuin etäisesti lantulta vaikuttava vahattu juures löytyi pohjimmaisesta peränurkasta. Graavattavan lohen löytyminen ei ollut mikään ongelma, hollantilaiset hillosipulitkin jäljitimme, mutta kyyneleet herahtivat varsinaisesti silmiin vasta kun kalatiskit (jouluostereita? elävä hummeri? kuivattua kapakalaa?) ja kosher-osastot kierrettyämme juustotiskillä osui käteen kokonainen rivi Abban sillituotteita. Matjessilliä, Made in Finland! Nyt voin tehdä rosollia! Kinkusta luovuimme suosiolla - sellaisen olisi kyllä voinut tilata, mutta 8-10 hengen annoskoko ei oikein toimi, eikä naapurin muslimeita kannata kutsua rääppiäisiin. Ostimme kalkkunaleikettä ja päätimme panostaa kaloihin ja laatikoihin, joita rupean ihan kohta puuhailemaan uunia varten valmiiksi.

Kanssaihmistemme joulustressistä saimme jonkinlaisen kuvan lähilatinosupermarketissa: kanssani oluthyllyjä tutki musta nainen joka vinkkasi minulle: "Coors Lite? Get outta here! If I'm gonna get wasted on Christmas Day, I sure ain't gonna do that on light beer!!!" Vähän tuonnempana toinen hätisteli pientä poikaansa sähköovesta sisään: "Now if ya ain't gonna behave I'm gonna whip y' ass." Rauhaa ja rakkautta kaikille siis.

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise